26 Şubat 2009 Perşembe

Türk Medeni Kanunu'nun 83. yıldönümü nedeni ile basın açıklaması












CHP il kadın kolları başkanlığı 17 Şubat 2009 salı günü Türk Medeni Kanunu'nun 83. yıldönümü nedeni ile CHP il başkanlığında bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından sonra, il kadın kollarının aylık genişletilmiş toplantısı yapıldı. Yoğun ilgi olan bu toplantıya 118 kadının yanı sıra il başkanı Sn.Rıfat NALBANTOĞLU da katılarak bir konuşma yapmıştır.

24 Şubat 2009 Salı

TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN KABULÜNÜN 83. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE HAZIRLANAN BASIN BİLDİRİSİDİR

Sayın Basın Mensupları;

Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 83.yılını kutluyoruz . Ve nice seneler daha kutlamak istiyoruz ve kutlayacağımıza da inanıyoruz.

Bundan 83 yıl önce bugün ne olmuştu? Kısaca gözden geçirelim.

• Osmanlı İmparatorluğu döneminde hukuksal konular din kurallarına göre belirleniyordu. Yani henüz din ve hukuk birbirinden ayrılmamıştı. Dolayısıyla Türk toplumunun temel gereksinimlerinin, söz konusu hukuk yapısıyla karşılanamayacağı anlaşılmıştı. Çağdaş bir hukuk yapısına ihtiyaç olduğu çok açıktı.

• Tanzimat döneminde hazırlanan mecelle, bazı yenilikler getirmekle birlikte kişilerin hak ve borçları, aile kurumu, işleyişi ve sona ermesi, mülkiyet ilişkileri, miras sorunları, kiralama, satın alma, ödünç verme v.b. ilişkiler açısından, gerçek bir medeni kanun sayılamazdı. Medeni Kanun 17 Şubat 1926'da TBMM' de kabul edildi. 4 Nisan tarihli resmi gazetede yayımlanan yasa 4 Ekim 1926'da yürürlüğe girdi.

• Atatürk’ün laikliği gerçekleştirmek için yaptığı köklü değişiklikler arasında hiç kuşkusuz en önemli değişiklik, Medeni Kanun'un kabulüdür. Sosyal, ekonomik, kültürel yaşantımıza çağdaşlığı getiren bu kanun; Türk kadınını medeni haklarına, toplumun temeli olan aile kurumunu da gerçek niteliklerine kavuşturmuştur .

Medeni Kanun'un kabulü;

Eşitlik ve Özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır.

Laik hukuk sisteminin somut bir göstergesidir.

Kadının birey ve bir vatandaş olarak haklarının korunduğunun belgesidir.

Medeni Kanun, Cumhuriyet devrimlerinin tüm niteliklerini taşımaktadır.

Medeni Kanun'un yürürlüğe girmesinin ertesi günü Milliyet Gazetesi’nde şöyle bir haber yer almıştır: "Türkiye dün medeni ve içtimai inkılabını fiilen yaptı ve medeni kanunun tatbikatına başlandı. Bundan sonra ne bir saniyelik sinirin verdiği cinnet nöbetiyle “benden boşsun” demekle karı boşanabilecek, ne de aile işlerimiz sarığın tasallutu altında kalabilecektir. Şimdi her Türk kayıtsız şartsız kendi medeni hakkına sahiptir."

• 83 yıl önce yazılan bu gazete haberi, Medeni Kanun'un içeriğini son derece doğru olarak özetlemiştir. Evet, Medeni Kanun Türk kadınını şeriat zincirinden kurtarmıştır.

• Dinsel hukuk düzeninden , laik hukuk düzenine geçişin bir belgesi olan Medeni Kanun'la; kadın haklarının önündeki engeller aşılmıştır.

• Bugün kullandığımız haklar her şeye rağmen, dimdik ayakta tuttuğumuz Laik Cumhuriyetimizin eseridir.

Bugün gelinen noktada;

• Ayrımcılık içeren yasa ve uygulamalarla; kadınlar temel insan haklarından mahrum edilmek istendi. Kazanılmış haklar ortadan kaldırıldı.

• Başbakana ve AKP zihniyetine bağlı belediyelerin, hazırladıkları irticai yayınlarla toplumun, dinsel temalarla ve hurafelerle yönlendirilmesi amaçlandı. Aileyi kuşatan, kadınları hedef alan etkin bir propaganda alanı açıldı.

• Aynı nitelikteki irticai yayınlar, milletvekilleri eliyle TBMM de dağıtıldı.

• Kadınlara dönük olarak meydan sopasından taşlı saldırıya varan şiddet sahneleri oluşturuldu.

Herkes Duysun !

• Anayasamızı, Laik Demokratik Cumhuriyetin temel değerlerini, bütünlüğümüzü tarihsel çizgimizi, kimliğimizi hedef alan; hukuk devletini çiğneyen, Türkiye’yi rejim krizi, devlet krizi endişelerine ve gerilimlerine sürükleyen, Türkiye’yi kuşatan bu iktidar karşısında sessiz kalmayacağız.

Bu kararlılıkla;

• Atatürk Devrimlerinin temeli, kadın erkek eşitliğinin güvencesi olan Türk Medeni Kanunumuzun 83. yılını kutluyoruz.

• Cumhuriyetimizi kuranlara saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

• Cumhuriyetimizin hedefi ve Cumhuriyet kadınları olarak bizimde hedefimiz yıllar öncesine dönmek değil İLERİ DAİMA İLERİ GİTMEKTİR .



Saygılarımızla ,


CUMHURİYET HALK PARTİSİ
İZMİR İL KADIN KOLLARI
BAŞKANLIĞI

18 Şubat 2009 Çarşamba

CHP, kadın kolları üyelerine güveniyor - Yeni Asir - 18 Şubat 2009



CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbatoğlu, yerel seçimlerde zafere, kadınların emekleri sayesinde ulaşacaklarını belirtti.

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Gülşen Koşanoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilişinin 83'üncü yılı nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Koşanoğlu toplantıda iktidarı eleştirdi.

AK Parti hükümeti döneminde ayrımcılık içeren yasa ve uygulamalarla kadınların kazanılmış haklarının ortadan kaldırıldığını iddia eden Koşanoğlu, kadınları hedef aldığını öne sürdüğü iktidar karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Basın toplantısına katılan CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu ise özellikle seçim çalışmaları ve genel propaganda faaliyetlerinde en güvendikleri birimin kadın kolları olduğunu belirtti.

SERT KONUŞTU

CHP'nin kadınların katkılarıyla bugünlere geldiğini kaydeden Nalbantoğlu, 29 Mart yerel seçim sürecinde de CHP'li kadınların çalışmaları sayesinde hedefe ulaşacaklarına inandığını ifade etti.

Nalbantoğlu'na teşekkür eden Gülşen Koşanoğlu, "AK Parti zihniyetine bağlı belediyelerin hazırladıkları irticai yayınlarla toplumun, dinsel temalarla ve hurafelerle yönlendirilmesi amaçlandı. İrticai yayınlar TBMM eliyle dağıtıldı" diye konuştu.

CHP’li kadınlardan eleştiri - 18 Şubat 2009 - Yenigün



CHP İzmir İl Kadın Kolları Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 83.yıl dönemi dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi. İl Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda konuşan İl Kadın Kolları Başkanı Gülşen Koşanoğlu, “Başbakana ve AKP zihniyetine bağlı belediyelerin, hazırladıkları irticai yayınlarla toplumun, dinsel temalarla ve hurafelerle yönledirilmesi amaçlandı. Aileyi kuşatan, kadınları hedef alan etkin bir propaganda alanı açıldı. Aynı nitelikteki irticai yayınlar, milletvekilleri eliyle TBMM de dağıtıldı. Kadınlara dönük olarak meydan sopasından, taşlı saldırıya varan şiddet sahneleri oluşturuldu. Türkiye’yi rejim krizi, devlet krizi endişelerine ve gerilimlerine sürükleyen, Türkiye’yi kuşatan bu iktidar karşısında sessiz kalmayacağız” dedi.

13 Şubat 2009 Cuma

11 Şubat 2009 - Çiğli Sasalı Beldesi ve Kaklıç Köyü Çalışmaları‏













CHP İl Kadın Kolları başkanlığı belde çalışmalarına devam ediyor. İl kadın kolları, Çiğli ilçe kadın kolları ile birlikte belde belediye başkanı Veli KASAP'ı ziyaretinden sonra, belde halkıyla buluşarak, AKP hükümetinin çıkardığı yasayla beldelerinin mahalle olduğunu, belediyelerini kaybetmekle nelerini kaybettiklerini halka anlattı. Vatandaş bundan dolayı çok üzgündü. Bazı kişiler "belediyemizi kaybetmekle herşeyimizi kaybettik" diyerek göz yaşı döktüler. "Tek cezamız oyumuzdur, belde halkı olarak AKP'ye asla oy vemeyeceğiz" diyerek hükümete lanet okudular.

Sasalı Beldesinde yapılan çalışma daha sonra da Kaklıç köyünde devam etti.

6 Şubat 2009 - Beydağ Çalışması







İl Kadın Kolları, ilçe çalışmalarına devam ediyor. Bu seferki durakları Beydağ ilçesiydi. Beydağ ilçe halkıyla buluşan kadın kolları kahve, esnaf ve ev ziyaretleri yaparak halkı dinledi. CHP Beydağ Belediye Başkan adayı Vasfi ŞENTÜRK de yapılan ziyaretlere katıldı. Halk AKP iktadı sırasında tarlalarını, hayvanlarını kaybettiklerini, daha önce sattıkları ürünlerden kar ederek tarla, büyükbaş hayvan aldıklarını, şimdi olanları da satarak iyice fakirleşip kendi tarlalarında ırgat olarak çalıştıklarını, artık tencerelerinin kaynamaz bacalarının tütmez olduğunu söylediler. "Ne olur bu AKP'den bizleri kurtarın" sözlerini eklediler.

4 Şubat 2009 Aliağa - Şakran Beldesi Çalışması











Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanlığı'nın bir süredir devam ettiği belde ziyaretleri çalışmaları Aliağa ilçesine bağlı Şakran Beldesi ile devam etti. Bu çalışmaya Aliağa İlçe Kadın Kolları da katılım sağladı. Beldede kahveler, esnaf, ve evler ziyaret edildi. Vatandaşlarla birebir görüşme yapılarak dertleri dinlendi. Belde halkı, AKP'nin iktidar olduğu 6 yıl içinde ne hale geldiklerini anlatarak AKP'yi 29 Mart yerel seçimlerinde sandığa gömeceklerini söylediler.

4 Şubat 2009 Çarşamba

Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları ilçe, belde ve köy çalışmalarına ara vermeksizin devam ediyor













Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları ilçe, belde ve köy çalışmalarına ara vermeksizin devam ediyor. İl Kadın Kolları'nın bu seferki çalışma durakları Buca ilçesine bağlı Belenbaşı - Karaağaç - Kırıklar köyleri oldu. Buca Kadın Kollarının da katıldığı çalışmada köy kahveleri, esnaf ve ev ziyaretleri yapılarak, vatandaşın sorunları dinlendi. 6,5 yıllık AKP hükümeti döneminde köylüler nelerini kaybettiklerini anlattılar. Ayrıca köylüler "AKP bugüne kadar bizim feryadımıza kulak vermediği için bizde yerel seçimler oyumuzu AKP'ye vermeyeceğiz" diyerek şikayetlerini dile getirdiler.